Hashemite Kingdom of Jordan

Jordan ataupun Hashemite Kingdom Of Jordan merupakan sebuah Negara Arab yang terletak di Timur Tengah. Jordan Bersempadankan Arab Saudi dan Iraq di sebelah Timur, Syria di sebelah utara, Palestin dan Israel di sebelah barat. Juga bersempadan dengan Mesir di bahagian Selatan melalui teluk Aqabah.
Jordan menjalankan sistem pemerintahan monarki beraja dengan Raja Abdullah II sebagai pemerintah Jordan sejak 9 Jun 1999 selepas ayahandanya, Raja Hussein mangkat.
Jordan merupakan sebuah negara arab moden dengan populasi melebihi 6 juta penduduk. Majoriti rakyat Jordan beragama Islam sunni dan minoritinya beragama kristian. Bahasa rasmi ialah bahasa arab manakala bahasa Inggeris pula boleh difahami kebanyakan rakyat yang mendapat pendidikan tinggi.
Jordan dikelaskan sebagai sebuah negara yang mempunyai taraf hidup yang tinggi disebabkan pembangunan ekonomi dan negara yang pesat. Ini membuatkan kos hidup di Jordan lebih tinggi berbanding beberapa negara Arab lain.
Jordan adalah sebuah negara kecil yang mempunyai sumber alam yang terhad. Malah, Jordan merupkan negara yang mempunyai sumber air paling sedikit di dunia! Jordan mendapatkan sumber alam asas seperti air bersih dan petroleum daripada negara jiran seperti Iraq, Mesir dan Syria. Raja Abdullah menjalankan dasar ekonomi terbuka menyebabkan kemasukkan pelabur-pelabur asing dan meningkatkan taraf ekonomi Jordan.
Jordan bergantung kepada industri pelancongan untuk meningkatkan ekonomi. Pelancongan menyumbang 10-12% kepada pendapatan ekonomi Jordan. Terdapat banyak tempat-tempat pelancongan yang menarik di Jordan seperti :
  • Petra (Antara 7 tempat ajaib dunia)
  • Laut Mati
  • Gua Ashabul Kahfi
  • Wadi Rum
  • Aqabah
  • Teater Rom
  • Makam Para Nabi dan Sahabat
  • Medan Perang Mu’tah dan Yarmouk
Advertisements

Sharing is caring :))

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: