kerja banyak lagi!

Baru-baru ini saya melihat terlalu banyak isu semasa yang memeranjatkan kita. yang pertama tentang utusan melayu yang memaparkan gambar yang tidak sesuai untuk tatapan umum, kemudian kita diperanjatkan dengan kehadiran seorang perempuan muslim yang membawa idea reformasi, irshad manji, kemudian sekali lagi kita tersentak dengan himpunan sejuta belia yang dihiasi dengan jihad dalam hiburan. Kita penat bukan dengan isu-isu semasa begini. Kita penat memarahi itu dan ini. kita akhirnya tertipu antara semangat dan iman.

Kerana itu, kefahaman bahawa ummat kita sedang dalam ummat jahiliyyah akan menyebabkan kita lagi kencang beramal dan semangat ini atas dasarnya iman. bukan semangat yang berdasarkan isu-isu sahaja. jika begitu jadilah kerja kita hanya bermusim dan berisu. jika tiada isu, maka kita pun berhentilah bekerja dan beramal. begitukah?

Selain memahami bahawa ummat kita sedang berada dalam status ummat jahiliyyah,cakna terhadap isu-isu global juga sangat penting dalam menjadi ‘catalyst’ untuk kita terus bekerja.Berapa ramai di luar sana terlalu sibuk memikirkan soal politik,terlalu sibuk dikaburi keruntuhan jahiliyyah anak-anak muda sehingga terlepas pandang isu global yang menuntut kita untuk menggembleng sepenuh tenaga dalam menyelesaikannya.

Negara-tanah-tumpahnya-darahku ini terus dicorakkan dengan keruntuhan akhlak,sedang saudara-mara kita di sana dicorakkan dengan keruntuhan bangunan rumah yang mereka bina,dimusnahkan lagi oleh bedilan-bedilan bom dan peluru yang bertalu-talu dari tentera Laknatullah.tentera  Israel.Sedang umat-umat Palestin berjuang dengan isu mogok laparnya,rakyat Malaysia sibuk mengobarkan ‘semangat jihad’ dalam industri hiburannya.

Inilah implikasinya,saat manusia jahil dalam mengetahui tujuan hidup yang dua,abid yang tunduk patuh pada Allah dan khalifah yang bertanggungjawab memakmurkan bumi ini dengan sistem Allah.

Kerja kita panjang lagi dan menuntut sepanjang masa bukan bermusim. orang kata dua puluh empat tujuh? ya, mari kita buktikan muslim dan daei juga 24/7 inshaallah.

Fasabrun jameeel, wallahul musta3an :) [Dan sesungguhnya kesabaran itu indah,dan Allah pasti akan membantu]

Dakwah itu adalah kehidupan kita, maka ia bukan lagi satu komitmen.

Kerja kita bukan isu oriented. Kerja kita sepanjang masa. Waktu ade isu ke xde isu ke kita kena tetap dengan hammasah.

Pelbagai isu berlegar sekarang ni, jadikanlah ia sebagai booster buat kita para duat.

Buat para duat: teruslah bekerja. teruslah berdakwah. teruslah mentarbiyah diri dan manusia lainnya. Teruskan. jangan ragu-ragu dengan janji Allah.Kerana orang yang beriman itu tidak pernah ada ragu,dan senantiasa yakin dengan janji-jani Allah yang bakal dikotakan,tidak di dunia,pasti di syurga.

 

Di antara orang-orang mu’min itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada [pula] yang menunggu-nunggu [1] dan mereka sedikitpun tidak merobah [janjinya],  supaya Allah memberikan balasan kepada orang-orang yang benar itu karena kebenarannya, dan menyiksa orang munafik jika dikehendaki-Nya, atau menerima taubat mereka. Sesungguhnya Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (33:23-24)

Buat para pelaku jahiliyyah (ye, kita pun termasuk skali dlm golongan ini): teruskan lah juga dengan kerjaya anda tetapi di akhirat nanti jangan katakan perkataan sesal, ‘kalaulah aku dikembalikan semula ke dunia…’

wallahu a3lam

“Satu je kerja tiada cuti mingguan mahupun bulanan mahupun tahunan. Tiada gaji apatah lagi bonus raya dan tahunan. Tiada juga office hour. Iaitu kerja dalam syarikat dan madrasah dakwah dan tarbiyah. Be prepared!”

selamat bekerja semua orang :)

Advertisements

Sharing is caring :))

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: